(08-09-2016) Πρόσκληση Ενδιαφέροντος για Σεμινάρια στα “Οικονομικά και Εθνική Ασφάλεια.”
Ημερομηνία Δημοσίευσης:Ο υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Μιχαήλ Πλουμής προτίθεται να δώσει μια σειρά σεμιναρίων στα εξαιρετικά επίκαιρα και ενδιαφέροντα θέματα των Οικονομικών και της Εθνικής Ασφάλειας. Τα σεμινάρια απευθύνονται σε όλους τους φοιτητές του Τμήματος Οικονομίας.
Τα σεμινάρια θα γίνουν μεταξύ Οκτ.-Δεκ. 2016, σε τρεις ημέρες, ένα 3ωρο κάθε ημέρα σε ακριβή χρόνο και ώρα που θα ανακοινωθούν αργότερα, αφού ληφθεί υπόψη η διαθεσιμότητα ωρών των σπουδαστών. Στο τέλος των σεμιναρίων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 15 Οκτωβρίου 2016, στο μαιλ του διδάσκοντος mikeploumis@uop.gr .
Συνοπτικό Βιογραφικό: Ο Μιχαήλ Πλουμής είναι εν ενεργεία Αξκός. Έχει υπηρετήσει σε επιτελεία και μονάδες του ΕΣ στην Ελλάδα και στην Κύπρο, στα Νατοϊκά Στρατηγεία του Μιλάνου και του Αφγανιστάν. Την τρέχουσα περίοδο ανήκει στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει Πτυχίο Νομικής (1997) και μεταπτυχιακό τίτλο διεθνών σπουδών (2005) από το Τμήμα Νομικής του ΕΚΠΑ, καθώς και μεταπτυχιακό πτυχίο Μάστερς στις Στρατηγικές σπουδές (2016) από το Κολλέγιο Πολέμου του ΣΞ των Η.Π.Α (USAWC).
Αντικειμενικοί Σκοποί Σεμιναρίων:
-Να εξοικειώσουν τους σπουδαστές με τα συστατικά της ισχύος ενός κράτους, ιδιαίτερα δε της οικονομικής ισχύος και τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας.
-Να συνδράμουν στην καλύτερη κατανόηση του παγκόσμιου και περιφερειακού περιβάλλοντος ασφαλείας σε σχέση με τα οικονομικά.
1η εβδομάδα:
Α. Εθνικά Συμφέροντα Ασφαλείας (Ορισμός – Ανάλυση για την Ελλάδα).
Β. Συστατικά – Εργαλεία Εθνικής Ισχύος: Διπλωματία – Πληροφορίες – Ένοπλες Δυνάμεις – Οικονομία. Ανάλυση των όρων hardpower και softpower.
Γ. Οικονομικής Ισχύς και Εθνικά Συμφέροντα Ασφαλείας. Εξαναγκαστικά Οικονομικά Μέτρα.
2η εβδομάδα:
Α. Παγκόσμια Διακυβέρνηση – Διεθνείς Συλλογικοί Οργανισμοί Ασφαλείας.
Β. Αμυντική Βιομηχανία.
Γ. Ελληνική Οικονομική Κρίση και Εθνική Ασφάλεια.
3η Εβδομάδα
Α. Case study 1: Marshal Plan.
B. CaseStudy 2: Προσάρτηση Κριμαίας από την Ρωσία – Οικονομικά Μέτρα Δύσης.
Γ. CaseStudy 3: Μεταναστευτικό/Προσφυγικό και Ευρωπαϊκή - Εθνική Ασφάλεια.