Image
evaluation

 

Τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση του Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Η αξιολόγηση αφορούσε όλους τους τομείς ακαδημαϊκής δραστηριότητας, όπως την ποιότητα των μαθημάτων, της εκπαιδευτικής διαδικασίας, των καθηγητών και γενικά όλων των υπηρεσιών που προσφέρει το Τμήμα στους/στις φοιτητές/τριες του. Με χαρά και ιδιαίτερη ικανοποίηση είδαμε το Τμήμα μας να λαμβάνει εξαιρετική αξιολόγηση.

Ενδεικτικά, παραθέτουμε κάποια σχόλια της Επιτροπής Αξιολόγησης:

Το Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

«…Οι απόφοιτοι είναι καλά προετοιμασμένοι για την απασχόλησή τους σε ιδιωτικά και δημόσια ιδρύματα, καθώς και για τη συνέχιση των σπουδών  τους σε μεταπτυχιακό ή διδακτορικό επίπεδο.» (σελ. 7)

«…Το Τμήμα βρίσκεται σε μία πανέμορφη τοποθεσία και οι εγκαταστάσεις (κτήρια, αίθουσες, εργαστήρια, βιβλιοθήκη) είναι άριστα σχεδιασμένες και εξοπλισμένες, ώστε να εξασφαλίζουν το καταλληλότερο  περιβάλλον  για μάθηση.» (σελ. 7)
 

Κανονισμοί Ακαδημαϊκής Μονάδας για τη Διασφάλιση Ποιότητας

«…το Τμήμα εφαρμόζει σταθερά πολιτικές διασφάλισης ποιότητας που σχετίζονται με (α) ένα καλά διατυπωμένο κώδικα δεοντολογίας για το Τμήμα, τους/τις φοιτητές/τριες και τους εργαζόμενους, (β) ένα πρόγραμμα σπουδών με συνέχεια και διαρκείς βελτιώσεις και (γ) με  πορίσματα επιστημονικής έρευνας προς δημοσίευση  σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά.» (σελ. 8)

«Τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα του διδακτικού προσωπικού είναι κατάλληλα και σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Πλαίσιο Επαγγελματικών Προσόντων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.» (σελ. 9)

«Οι απόφοιτοι είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι για την απαιτητική σύγχρονη αγορά εργασίας, καθώς τα προγράμματα του Τμήματος είναι σωστά σχεδιασμένα και εξελίσσονται διαρκώς.» (σελ. 9)

Σχεδιασμός και Έγκριση Προγραμμάτων

«…καλωσορίζοντας διεπιστημονικές συνεργασίες και συνέργειες με άλλα τμήματα του Πανεπιστημίου και με άλλα ιδρύματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, …  σε συνεργασία με τοπικούς και περιφερειακούς φορείς, με τη διατήρηση ισχυρών δεσμών με τους απόφοιτους και τους εξωτερικούς συνεργάτες, με τη μέγιστη αξιοποίηση έρευνας και διδασκαλίας…» (σελ.10)

«… ο φόρτος εργασίας των φοιτητών/τριών είναι πλήρως εναρμονισμένος με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Μεταφοράς και Συσσώρευσης Ακαδημαϊκών Μονάδων.» (σελ.10)

«… το Τμήμα έχει καταφέρει να πραγματοποιεί με επιτυχία τη σύνδεση φοιτητών/τριών και ιδιωτικών ή δημόσιων οργανισμών με το Πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης.» (σελ.11)

Φοιτητοκεντρική Μάθηση, Διδασκαλία και Αξιολόγηση

«πρόκειται για ένα Τμήμα που οι διδάσκοντες, στο σύνολό τους, νιώθουν βαθύ ενδιαφέρον για τους φοιτητές/τριες τους.»  (σελ.13)

«…τα μέλη του Τμήματος απασχολούνται συχνά σε απευθείας συναντήσεις συμβουλευτικού χαρακτήρα…» (σελ.13)

«… συναντήσαμε μία ομάδα εξαιρετικών απόφοιτων με ιδιαίτερα επιτυχημένες καριέρες στο εξωτερικό.» (σελ. 14)

Διδακτικό Προσωπικό

«… οι φοιτητές/τριες αξιολογούν τα μαθήματα και τους διδάσκοντες και οι αξιολογήσεις είναι, κατά μέσο όρο πολύ καλές…» (σελ. 19)

Μαθησιακοί Πόροι και Φοιτητική Στήριξη

«Το Τμήμα έχει επίσης μία αξιόλογη βιβλιοθήκη με πάνω από 14000 τίτλους σχετικούς με τις οικονομικές επιστήμες. Φοιτητές/τριες και ερευνητές έχουν επίσης πρόσβαση στις μεγαλύτερες διαδικτυακές βάσεις δεδομένων που χρησιμοποιούν οι βιβλιοθήκες των ελληνικών πανεπιστημίων.» (σελ. 20)

«Σε γενικές γραμμές πρόκειται για ένα  περιβάλλον ιδιαίτερα ευχάριστο για να ζει ή να εργάζεται κανείς και έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για τη δημιουργία ενός καταπράσινου χώρου.» (σελ. 21)

Διαχείριση Πληροφοριών

«Το Τμήμα συγκεντρώνει τακτικά στοιχεία και παρατηρήσεις από καινούργιους και παλαιότερους φοιτητές/τριες αλλά  και απόφοιτους.» (σελ. 22)

«… το Τμήμα προσπαθεί να συλλέγει και να διαχειρίζεται δεδομένα, με διάφορα συστήματα, με στόχο τη σωστή πληροφόρηση όλων των εμπλεκόμενων μερών.» (σελ. 23)

Διαρκής Έλεγχος και Περιοδικές Εσωτερικές Αναθεωρήσεις των Προγραμμάτων

«Το Τμήμα πραγματοποιεί, σε ετήσια βάση, αναθεωρήσεις και αναβαθμίσεις του προγράμματος σπουδών  με στόχο να  εξασφαλίσει την επαφή των φοιτητών/τριών με τις τρέχουσες εξελίξεις και τάσεις στην οικονομική επιστήμη … το Τμήμα έχει καθιερώσει διάφορες σημαντικές λειτουργίες,  όπως η χρήση εργαστηρίων, οι προσκλήσεις σε ανώτερα στελέχη της τοπικής κοινωνίας που πραγματοποιούν διαλέξεις στα πλαίσια των μαθημάτων, ο ορισμός ακαδημαϊκών συμβούλων...» (σελ. 25)

“Το Τμήμα πραγματοποιεί αξιόλογες προσπάθειες με στόχο την έκθεση των φοιτητών/τριων σε επιχειρηματικές πρακτικές…» (σελ. 25)

Άμεσοι Στόχοι

Με βάση τις προτροπές της επιτροπής εξωτερικής αξιολόγησης θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση:

  • Στη διδασκαλία μαθημάτων με τη χρήση εργαλείων και εφαρμογών που χρησιμοποιούνται στον πραγματικό επιχειρηματικό κόσμο και στην ενίσχυση των σχέσεων του Τμήματος με άλλους φορείς και κυρίως με επιχειρήσεις από τον ιδιωτικό τομέα.
  • Στην ενίσχυση της φήμης του Τμήματος με την παροχή γνώσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα καλύπτουν τις σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
  • Στην αύξηση του αριθμού του διοικητικού προσωπικού και στην περαιτέρω ενίσχυση του εξοπλισμού σε ΤΠΕ.

Διαβάστε ΕΔΩ την αναλυτική αξιολόγηση

 

Ενημερωμένο: Αυγούστου