ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Κωδικός μαθήματος
OPT63
Μονάδες ECTS
6
Εξάμηνο
Εξάμηνο ΣΤ
Κατηγορία μαθήματος
Περιγραφή μαθήματος
ΓΕΝΙΚΑ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΕΣΩΡΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
Διαλέξεις 3

ΤΥΠΟΣ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ

 

Επιλογής
ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ:  
ΓΛΩΣΣΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ και ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ: Ελληνική
ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ERASMUS Ναι
ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Μαθησιακά Αποτελέσματα
Σκοπός του μαθήματος είναι η εξοικείωση των φοιτητών με βασικά εργαλεία ανάλυσης του Τομέα Μεταφορών όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τις οδικές, σιδηροδρομικές, αεροπορικές, ποτάμιες, θαλάσσιες και συνδυασμένες μεταφορές. Τα αναλυτικά αυτά εργαλεία εκπορεύονται κυρίως από το πεδίο της μικροοικονομικής. Το μάθημα επιδιώκει την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, αναλυτικής σκέψης και γνώσης από τους φοιτητές για τον τρόπο με τον οποίο αναλύεται η ζήτηση μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά και το κόστος των μεταφορικών υπηρεσιών, υποδομών και οχημάτων. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο να κατανοήσουν οι φοιτητές τις τεχνικές και τις οικονομικές αρχές τιμολόγησης των μεταφορών όπως επίσης και τον ρόλο των κυβερνητικών ρυθμίσεων στον τομέα των μεταφορών.
Γενικές Ικανότητες
Το μάθημα αυτό αποσκοπεί στο να αποκτήσει ο πτυχιούχος γενικές ικανότητες ανάπτυξης σύνθετης κριτικής σκέψης, λογικής επιχειρηματολογίας, επεξεργασίας και ανάλυσης προβλημάτων, λήψης αποφάσεων, αυτόνομης εργασίας, προσαρμογής σε νέες καταστάσεις, αναζήτησης, ανάλυσης και σύνθεσης δεδομένων και πληροφοριών με τη χρήση των απαραίτητων ΤΠΕ και επίδειξης επαγγελματικής, κοινωνικής και ηθικής υπευθυνότητας.
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Τίτλος ενότητας Βιβλιογραφία Σύνδεσμος παρουσίασης
Εισαγωγή στην Οικονομική των Μεταφορών. Έννοια και ορισμός της Οικονομικής των Μεταφορών. Μέσα Μεταφοράς. Χρήστες Μεταφορών. Υποδομές Μεταφορών. Μεταφορές και Οικονομική Δραστηριότητα. Μεταφορές και Περιφερειακή Ανάπτυξη.

-Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 1.

 

-Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 1.

 
Ανάλυση Αγοράς Μεταφορικών Υπηρεσιών. Βασικά Χαρακτηριστικά του Τομέα των Μεταφορών. Εξωτερικές Επιδράσεις. Δημόσια Αγαθά. Ατελής Πληροφόρηση. Μορφές Αγοράς του Μεταφορικού Τομέα. -Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 2.  
Ζήτηση Μεταφορικών Υπηρεσιών. Προσδιοριστικοί Παράγοντες Ζήτησης Μεταφορικών Υπηρεσιών. Συνάρτηση Ζήτησης. Ελαστικότητες Μεταφορικών Υπηρεσιών. Παράγωγος Ζήτηση των Μεταφορών. Εμπορευματικές και Επιβατικές Μεταφορές.

-Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 3.

 

-Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 2.

 
Προσφορά Μεταφορικών Υπηρεσιών. Προσδιοριστικοί Παράγοντες Προσφοράς Μεταφορικών Υπηρεσιών. Συνάρτηση Προσφοράς Μεταφορικών Υπηρεσιών. Μερίδια Αγοράς Μέσων Μεταφοράς. Κύκλος Ζωής Μεταφορικής Υπηρεσίας.

-Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 3.

 

-Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 2.

 
Ανάλυση Κόστους Μεταφορών. Μεταφορές, Περιβάλλον και Κοινωνικό - Εξωτερικό Κόστος. Κόστος Υποδομών. Κόστος Λειτουργίας. Κόστος Οχημάτων.Οικονομίες Δικτύων. Κόστος Επέκτασης Δικτύων. Οριακό και Μέσο Κόστος ενός Δικτύου. Οικονομίες Πεδίου Δράσεως. Μέτρηση του Κόστους Ευκαιρίας. Οι Οικονομίες Μεγέθους Έναντι των Οικονομιών Πυκνότητας.

-Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 4.

 

-Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 4.

 
Εσωτερικοποίηση του Εξωτερικού Κόστους του Μεταφορικού Τομέα. Επιβολή Φόρου Ρύπανσης. Επιβολή Φόρου Αποσυμφόρησης. Τιμολόγηση για Στάθμευση. Καθορισμός Ορίων Εκπομπών Καυσαερίων και Ηχορύπανσης. -Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 6.  
Ενδιάμεση Εξέταση Προόδου    
Τιμολόγηση Μεταφορικών Υπηρεσιών. Αποτελεσματική Τιμολόγηση στις Μεταφορές. Συσχέτιση της Τιμολογιακής Πολιτικής με τις Ελαστικότητες και το Γενικευμένο Κόστος Μεταφοράς. Οριακό Κόστος. Διάκριση Τιμών. Διαφοροποίηση Προϊόντος. Επιδοτήσεις και Τιμολόγηση. Τιμολογιακή πολιτική ελληνικών επιχειρήσεων μεταφορών.

-Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 5.

 

-Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 6.

 
Οι Συνδυασμένες Μεταφορές. Η εφοδιαστική αλυσίδα (logistics) του συστήματος εμπορευματικών μεταφορών. Η διάρθρωση κόστους στις συνδυασμένες μεταφορές. Ο ρόλος των υπεργολαβιών. Ο ρόλος των τεχνολογικών συστημάτων στις εμπορευματικές συνδυασμένες μετσφορές. -Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 11.  
Επενδύσεις στον Τομέα των Μεταφορών. Επένδυση και Aποεπένδυση στις Μεταφορές. Δημόσια Αποτίμηση των Επενδύσεων στις Μεταφορές. Καθαρό Κοινωνικό Όφελος (Κοινωνική Ευημερία). Επενδύσεις σε Δημόσιες Εμπορευματικές Παροχές. Επενδύσεις σε Δημόσιες Επιβατικές Παροχές. -Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 7.  
Μέθοδοι και Κριτήρια Αξιολόγησης Συγκοινωνιακών Έργων. Καθορισμός και Επικαιροποίηση Δαπανών και Ωφελειών. Ανάλυση Κόστους Οφέλους. Μέθοδος Καθαρής Παρούσας Αξίας (ΚΠΑ). Μέθοδος Εσωτερικού Συντελεστή Απόδοσης (ΕΣΑ). Οι χρηματοδοτικές ροές σε συγκοινωνιακά έργα. Ανάλυση ευαισθησίας και ανάλυση κινδύνου. -Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 7.  
Ο ρόλος του Κράτους στις Μεταφορές. Ρύθμιση της Δύναμης Αγοράς στις Μεταφορές. Ανταγωνισμός και Μεταρρυθμίσεις μέσω Απελευθέρωσης και Ιδιωτικοποίησης στις Μεταφορές. Ευρωπαϊκή Πολιτική στις Μεταφορές.

-Σαμπράκος, Ε., (2018). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Βαρβαρήγου. Κεφ. 8 & Κεφ. 10.

-Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου. Κεφ. 2 & Κεφ. 11.

 
Γενική Ανακεφαλαίωση    
Τρόποι αξιολόγησης φοιτητή:  
Πρόταση 1 Τελική Γραπτή Εξέταση
Πρόταση 2 Ενδιάμεση Γραπτή Εξέταση Προόδου
ΔΙΔΑΚΤΙΚΕΣ και ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ - ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Η παράδοση του μαθήματος πραγματοποιείται πρόσωπο με πρόσωπο
ΧΡΗΣΗ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ Κατά τη διδασκαλία και στην επικοινωνία με τους φοιτητές χρησιμοποιούνται ΤΠΕ (χρήση powerpoint και videoprojector για την παράδοση των διαλέξεων και χρήση e-class και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επικοινωνία με τους φοιτητές).

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ

 

Δραστηριότητα Φόρτος Εργασίας Εξαμήνου
Διαλέξεις 39 ώρες διδασκαλίας
Αυτοτελής μελέτη 111 ώρες
Σύνολο μαθήματος 150 ώρες

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

 

Ερωτήσεις Κρίσεως που μπορούν να λάβουν τη μορφή Δοκιμασίας Πολλαπλής Επιλογής, Ερωτήσεων Σύντομης Απάντησης, Επίλυσης Προβλημάτων, Θεμάτων Ανάπτυξης με τη χρήση Μελετών Περίπτωσης για την αξιολόγηση των φοιτητών. Η βαθμολογία των φοιτητών στηρίζεται κυρίως στην επίδοσή τους κατά την τελική γραπτή εξέταση σε ποσοστό 70% και σε ποσοστό 30% από την ενδιάμεση εξέταση προόδου.
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ-ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ως βασικά εγχειρίδια για το μάθημα έχουν προταθεί τα κάτωθι βιβλία:

-Boyer, K., (2005). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Έλλην.

-Προφυλλίδης, Β., (2016). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Παπασωτηρίου.

-Μουρμούρης, Ι., (2006). «Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Σταμούλη Α.Ε.

-Σαμπράκος, Ε., (2009). «Εισαγωγή στην Οικονομική των Μεταφορών», Εκδόσεις: Σταμούλη Α.Ε.