ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

Ερωτήσεις & Απαντήσεις για τη συμμετοχή
των φοιτητών και φοιτητριών[1] στην εαρινή εξεταστική περίοδο
του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020

 

1. Θα πραγματοποιηθούν όλες οι τελικές εξετάσεις, με εξ αποστάσεως;

Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου (3/27.05.2020, συνεδρίαση 173η) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου η διεξαγωγή της εαρινής εξεταστικής περιόδου του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά εξ αποστάσεως με μεθόδους και πρακτικές οι οποίες διασφαλίζουν ίση πρόσβαση σε όλους τους φοιτητές ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους, η υγεία των οικογενειών τους και του προσωπικού του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Η ακριβής μορφή εξέτασης για κάθε μάθημα προσδιορίζεται από τον διδάσκοντα (με επιλογή μίας ή συνδυασμού εγκεκριμένων τεχνικών και μέσων από τη Σύγκλητο), λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες του κάθε γνωστικού αντικειμένου. Θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση από τον εκάστοτε διδάσκοντα στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης, η οποία υποστηρίζει το αντίστοιχο μάθημα.

2. Πότε θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις;

Σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου η διενέργεια των εξετάσεων θα πραγματοποιηθεί, κατά το δυνατόν, σύμφωνα με το Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο και το ωρολόγιο πρόγραμμα εξετάσεων και επιτηρήσεων το οποίο θα ανακοινωθεί στην ιστοσελίδα κάθε Τμήματος.

3. Με ποια ψηφιακά εργαλεία θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις;

Οι εξετάσεις οι οποίες καθορίζουν τη βαθμολογία κάθε μαθήματος του προγράμματος σπουδών, πραγματοποιούνται μέσω Ιδρυματικά εποπτευόμενων, αξιόπιστων ψηφιακών συστημάτων αυθεντικοποίησης και υποστήριξης της εξεταστικής διαδικασίας. Ειδικότερα, η εξεταστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί μέσω των συστημάτων που διαθέτει το Ίδρυμα και ειδικότερα των πιστοποιημένων πλατφορμών ασύγχρονης εκπαίδευσης Open eClass, όσο και με τη χρήση διάφορων μέσων τηλεδιασκέψεων, όπως οι πλατφόρμες MS Teams, Cisco Webex, Zoom, κ.α., οι οποίες επιτρέπουν τη διεξαγωγή εξ αποστάσεως εξέτασης είτε προφορικά είτε γραπτά με επιτήρηση και μπορούν να εξασφαλίσουν κατά το δυνατόν αδιάβλητη αξιολόγηση. Για τη συμμετοχή στις εξετάσεις οι φοιτητές θα πρέπει να διαθέτουν λειτουργική κάμερα, ακουστικά (ή ηχεία), μικρόφωνο και σύνδεση στο Διαδίκτυο, από υπολογιστή ή κινητή συσκευή (smartphone).

4. Τι απαιτείται για τη συμμετοχή μου στις εξ αποστάσεως εξετάσεις;

Αρχικά κάθε φοιτητής θα πρέπει να συμπληρώσει εντός προθεσμίας η οποία θα ανακοινωθεί, την υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής που έχει αναρτηθεί σε ειδική εφαρμογή (εφεξής «ειδική εφαρμογή») στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος (https://gdpr-form.uop.gr). Σύμφωνα με τη δήλωση αυτή δηλώνει ότι συναινεί στους κανόνες των εξ αποστάσεως εξετάσεων και ότι διαθέτει τα απαραίτητα μέσα που αναφέρθηκαν παραπάνω στο ερώτημα 3. Για τη σωστή οργάνωση των ομάδων εξεταζόμενων φοιτητών από τους διδάσκοντες και την εξασφάλιση αξιόπιστης διαδικασίας εξέτασης, οι φοιτητές καλούνται να δηλώσουν στην ίδια φόρμα και τα μαθήματα στην εξέταση των οποίων οποία σκοπεύουν να συμμετάσχουν. Δεν θα έχουν δικαίωμα να εξεταστούν σε μάθημα φοιτητές οι οποίοι δεν θα έχουν επιλέξει το μάθημα αυτό στη συγκεκριμένη φόρμα. Γίνεται επίσης ισχυρή σύσταση να μη δηλωθούν από φοιτητές μαθήματα στα οποία δεν έχουν προετοιμαστεί και δεν υπάρχει πιθανότητα συμμετοχής τους, ώστε να διευκολυνθεί η αποτελεσματικότερη οργάνωση της εξεταστικής διαδικασίας.

5. Τι περιλαμβάνει η δήλωση συμμετοχής στις εξ αποστάσεως εξετάσεις;

Η δήλωση συμμετοχής αναρτάται στην «ειδική εφαρμογή» και περιλαμβάνει:

  • Ενημέρωση και συναίνεση για χρήση προσωπικών δεδομένων, για τους σκοπούς της εξέτασης.
  • Ενημέρωση για τον απαιτούμενο εξοπλισμό (δηλαδή υπολογιστή ή tablet ή smartphone, με κάμερα, μικρόφωνο και πρόσβαση στο διαδίκτυο).
  • Δήλωση αποδοχής και συναίνεσης όλων των όρων της εξέτασης.
  • Πεδίο υποβολής ψηφιακού αντιγράφου της φοιτητικής ή αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου ή διπλώματος οδήγησης, στο οποίο θα φαίνεται καθαρά το πρόσωπο του φοιτητή και τα στοιχεία του (ονοματεπώνυμο, αριθμός μητρώου).
  • Επιλογή των μαθημάτων στην εξέταση των οποίων οποία θα συμμετάσχει ο φοιτητής.

Η πρόσβαση των φοιτητών στην «ειδική εφαρμογή» γίνεται με τα ιδρυματικά συνθηματικά πρόσβασης.

Σημειώνεται ότι προϋπόθεση για να δηλώσει ένας φοιτητής συμμετοχή στην εξέταση ενός μαθήματος αποτελεί η επιλογή του εν λόγω μαθήματος στην ηλεκτρονική δήλωση μαθημάτων, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αρχή του εξαμήνου (ή με τροποποιητική δήλωση).

Τονίζεται ότι ο διδάσκων κάθε μαθήματος μπορεί να εξειδικεύει τους όρους συμμετοχής και οφείλει να ανακοινώνει στους φοιτητές κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για τα στάδια εξέτασης (π.χ. διάστημα προσέλευσης/σύνδεσης, διαδικασία ταυτοποίησης, διάρκεια εξέτασης, υποβολή απαντήσεων, κλπ), μέσω του συστήματος ασύγχρονης εκπαίδευσης που υποστηρίζει το μάθημα (Open e-class).

6. Τι γίνεται αν δεν μπορώ να συμμετέχω στις εξ αποστάσεως εξετάσεις;

Για φοιτητές που δεν διαθέτουν την προαναφερόμενη υποδομή (ερώτηση 3) ή έχουν σοβαρό λόγο (π.χ. υγείας), εξαιτίας του οποίου αδυνατούν να συμμετάσχουν απομακρυσμένα στις εξετάσεις προβλέπεται η δυνατότητα να αιτηθούν εναλλακτική μέθοδο εξέτασης. Στην υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση συμμετοχής θα υπάρχει επιλογή για την αντίστοιχη δήλωση. Επιπλέον, θα πρέπει να υποβάλλονται ψηφιακά, δικαιολογητικά που τεκμηριώνουν τους λόγους αδυναμίας συμμετοχής τους στην εξ αποστάσεως εξέταση σε όλα τα μαθήματα ή δήλωση έλλειψης εξοπλισμού και αδυναμία απόκτησης του. Η Συνέλευση του Τμήματος που ανήκει ο φοιτητής θα εξετάσει τις περιπτώσεις αυτές και για όσες εγκρίνει θα παράσχει εναλλακτική υποδομή εξέτασης, χωρίς όμως να διαφοροποιείται η μέθοδος που θα ακολουθηθεί για τους υπόλοιπους φοιτητές. Για παράδειγμα, οι φοιτητές αυτοί μπορεί να εξεταστούν στους υπολογιστές εργαστηριακών χώρων του Ιδρύματος σε ίδια ή αντίστοιχα θέματα, ταυτόχρονα ή σε άλλη χρονική περίοδο με τους υπόλοιπους φοιτητές. Όσοι δεν επιθυμούν να εξεταστούν σύμφωνα με κάποια από τις παραπάνω διαδικασίες δεν έχουν άλλη επιλογή συμμετοχής στην εξεταστική περίοδο του Ιουνίου 2020, μπορούν όμως να συμμετέχουν κανονικά στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου 2020 με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ανακοινωθούν.

7. Πως γίνεται η ταυτοποίηση των φοιτητών;

Οι φοιτητές μαζί με τη δήλωση συμμετοχής πρέπει να υποβάλουν ψηφιοποιημένα στην «ειδική εφαρμογή» είτε τη φοιτητική τους ταυτότητα είτε την αστυνομική ταυτότητα είτε κάποιο άλλο επίσημο έγγραφο ταυτοποίησης με φωτογραφία, όπως διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης. Κατά την προφορική εξέταση ή την ηλεκτρονική επιτήρηση, η ταυτοποίηση μπορεί να γίνει με έναν από τους παρακάτω τρόπους ή συνδυαστικά:

  • Από τον διδάσκοντα (ή τον επιτηρητή) οπτικά, παράλληλα με την εξέταση, συγκρίνοντας το παραπάνω έγγραφο που θα είναι αποθηκευμένο στην «ειδική εφαρμογή» με τις εικόνες των φοιτητών από την κάμερα. Να σημειωθεί ότι οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν εισέλθει στην πλατφόρμα τηλεδιάσκεψης (MS Teams, Webex, Zoom, κλπ) με το ακριβές πραγματικό τους όνομα (γραμμένο με κεφαλαία και με σειρά επώνυμο-όνομα, π.χ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ) και όχι με ψευδώνυμο.
  • Είναι δυνατόν να γίνει η ταυτοποίηση πριν την έναρξη της εξέτασης, ατομικά για κάθε φοιτητή από τον διδάσκοντα/επιτηρητή, ο οποίος μπορεί να ζητήσει την επίδειξη στην κάμερα ενός από τα παραπάνω έγγραφα.
  • Ο φοιτητής πρέπει να εισέλθει στην πλατφόρμα ασύγχρονης εκπαίδευσης Open e-class για να παραλάβει τα θέματα και να υποβάλει τις απαντήσεις του. Η χρήση των κωδικών για την είσοδο στο σύστημα αυτό είναι συμπληρωματική μέθοδος ταυτοποίησης ενώ μπορεί να ζητηθεί και η επιτυχής είσοδός τους σε άλλα συστήματα στα οποία οι φοιτητές διαθέτουν μυστικούς προσωπικούς κωδικούς, ανάλογα με τη διαδικασία ταυτοποίησης που θα επιλέξει ο κάθε διδάσκοντας.

8. Ποιες είναι οι μέθοδοι και τα μέσα της εξ αποστάσεως αξιολόγησης και εξέτασης που θα εφαρμόσει το Πανεπιστήμιο;

Στο πλαίσιο της απόφασης 3/27.05.2020 της Συγκλήτου (συνεδρίαση 173η), το Πανεπιστήμιο θα εφαρμόσει τις ακόλουθες μεθόδους αξιολόγησης και εξέτασης:

  1. Ηλεκτρονική εξέταση με χρήση εξατομικευμένου συνδυασμού ερωτήσεων πολλαπλής επιλογής περιορισμένης διάρκειας.
  2. Προφορική εξ αποστάσεως εξέταση με χρήση τηλεδιάσκεψης.
  3. Αξιολόγηση με χειρόγραφη γραπτή εξ αποστάσεως εξέταση σε συνδυασμό με προφορική εξέταση με χρήση τηλεδιάσκεψης.
  4. Γραπτή εξ αποστάσεως (online) εξέταση με ταυτοποίηση εξεταζόμενων και εποπτεία της διαδικασίας με χρήση κάμερας.
  5. Αξιολόγηση με υποβολή εργασίας σε συνδυασμό με προφορική εξέταση με χρήση τηλεδιάσκεψης.

Ο διδάσκων μπορεί να διαλέξει μία μέθοδο ή συνδυασμό περισσοτέρων.

9. Θα έχω την ευκαιρία να εξασκηθώ στις εναλλακτικές μορφές αξιολόγησης και ηλεκτρονικής επιτήρησης, ώστε να είμαι πιο εξοικειωμένος κατά την εξεταστική;

Με ευθύνη των Τμημάτων θα διοργανωθούν ενημερώσεις και πιλοτικές εξετάσεις με χρήση των ψηφιακών εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν κατά την πραγματική εξέταση, ώστε οι φοιτητές να εξοικειωθούν και να αντιμετωπιστούν έγκαιρα τυχόν προβλήματα που θα διαγνωστούν.

10. Τι θα συμβεί σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια μιας εξέτασης αντιμετωπίσω τεχνικά προβλήματα (π.χ. αδυναμία σύνδεσης στο διαδίκτυο);

Σε περίπτωση διαπιστωμένης αδυναμίας πρόσβασης του φοιτητή σε ψηφιακά μέσα εξ αποστάσεως εξέτασης, ο διδάσκων θα μεριμνήσει για την εξέτασή του, με κάθε πρόσφορο μέσο, σύμφωνα με την απόφαση της Συγκλήτου.

11. Πως θα με επηρεάσει στην εξέταση η ταχύτητα πληκτρολόγησης;

Στη διάρκεια της εξέτασης έχει προβλεφθεί και ο απαραίτητος χρόνος για πληκτρολόγηση και το γεγονός ότι δεν μπορούν όλοι οι φοιτητές να δακτυλογραφούν με την ίδια ταχύτητα. Επιπλέον, η καταγραφή μεγάλων γραπτών απαντήσεων, όπως και εξισώσεων, συμβόλων και διαγραμμάτων προτείνεται να γίνεται στο χαρτί και οι φοιτητές θα μπορούν να φωτογραφίζουν και να αναρτούν τις απαντήσεις τους στην πλατφόρμα ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης. Για την απλούστερη μεταφορά της γραπτής απάντησης σε ηλεκτρονική μορφή, προτείνεται η χρήση κάποιας εκ των παρακάτω εφαρμογών:

12. Πώς διασφαλίζεται η διαφύλαξη των προσωπικών δεδομένων μου κατά τη διάρκεια των εξ αποστάσεως εξετάσεων και ηλεκτρονικής επιτήρησης;

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου πρόκειται να εφαρμόσει διαδικασίες πλήρως εναρμονισμένες με όσα προβλέπονται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων 2016/679 και τις διατάξεις του νόμου 125 (Ι)/2018 σε σχέση με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για τη διεξαγωγή των εξ αποστάσεως διαδικασιών αξιολόγησης και εξέτασης.
Με βάση την απόφαση της Συγκλήτου, απαγορεύεται ρητά η με οποιονδήποτε τρόπο καταγραφή, βιντεοσκόπηση, ηχογράφηση, όπως επίσης η αναπαραγωγή, αναδημοσίευση της διαδικασίας αξιολόγησης και εξέτασης που διενεργείται μέσω σύγχρονης τηλεδιάσκεψης από οποιονδήποτε συμμετέχοντα. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση της παραπάνω απαγόρευσης, προβλέπεται να κινηθεί άμεσα η διαδικασία επιβολής όλων των νόμιμων κυρώσεων και ιδίως η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του υπαιτίου. Το πλήρες κείμενο της πολιτικής του Πανεπιστημίου για τα προσωπικά δεδομένα στις εξ αποστάσεως εξετάσεις βρίσκεται στον σύνδεσμο.

13. Είμαι φοιτητής με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Πως θα εξεταστώ;

Το ακαδημαϊκό προσωπικό του Ιδρύματος έχει λάβει κατευθυντήριες οδηγίες σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους εξέτασης των φοιτητών με αναπηρία ή/και φοιτητών με ειδικές εκπαιδευτικές Ανάγκες με σκοπό την ισότιμη φοίτηση τους στο Πανεπιστήμιο. Οι οδηγίες αφορούν ειδικές ρυθμίσεις, διευθετήσεις ή προσαρμογές, ανάλογα με το είδος της αναπηρίας και τους «περιορισμούς» που αυτή συνεπάγεται, για την απρόσκοπτη συμμετοχή των ΦμεΑ στις εξετάσεις. Οι φοιτητές με αναπηρία ή/και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες οι οποίοι δεν μπορούν να συμμετέχουν στις εξ αποστάσεως εξετάσεις, θα πρέπει στην δήλωση συμμετοχής στις εξετάσεις που θα υποβάλλουν σύμφωνα με το σημείο (6), να δηλώσουν τους λόγους για τους οποίους αδυνατούν να συμμετάσχουν στην εξ αποστάσεως εξέταση, υποβάλλοντας ψηφιακά τα κατάλληλα δικαιολογητικά ώστε η Συνέλευση του Τμήματος να μεριμνήσει για τη συμμετοχή στην διαδικασία εξέτασης με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο.

14. Πώς πρέπει να προετοιμαστώ ώστε να μπορέσω να λάβω μέρος χωρίς προβλήματα στις εξετάσεις;

Οι φοιτητές που θα λάβουν μέρος στις εξετάσεις εξ αποστάσεως θα πρέπει:

  • Να μεριμνήσουν με δική τους ευθύνη να υπάρχει εναλλακτικός τρόπος πρόσβασης στην ηλεκτρονική εξ αποστάσεως εξέταση σε περίπτωση αστοχίας του υπάρχοντος εξοπλισμού ή αδυναμίας σύνδεσης στο δίκτυο. Για παράδειγμα, να διαθέτουν πακέτο δεδομένων κινητής τηλεφωνίας το οποίο να μπορεί να τους καλύψει για ολιγόλεπτη αστοχία του ενσύρματου δικτύου ευρυζωνικής σύνδεσης ή να μπορούν να κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου κάποιου άλλου μέλους της οικογένειάς τους.
  • Να βρίσκονται σε χώρο μόνοι τους, που δεν θα προκαλείται υπερβολικός θόρυβος ώστε να μπορεί να γίνει απομακρυσμένη επιτήρηση.
  • Να προσέχουν ώστε να μην δημιουργούν υπόνοιες συνεργασίας με οποιοδήποτε τρόπο. Ο διδάσκων ή ο εξ αποστάσεως επιτηρητής μπορεί χωρίς άλλη προειδοποίηση να αποβάλλει από την εξέταση φοιτητές που η συμπεριφορά τους δείχνει ότι προσπαθούν να αντιγράψουν ή να επικοινωνήσουν με κάποιον άλλο ή η συμπεριφορά τους αντιβαίνει στην ορθή διεξαγωγή των εξετάσεων. Σε αυτές τις περιπτώσεις το γραπτό τους μηδενίζεται.
  • Να προσέξουν ώστε να μην κάνουν οποιαδήποτε μορφή καταγραφής ή διαμοιρασμού στοιχείων του περιβάλλοντος εξετάσεων. Απαγορεύεται η καταγραφή ή δημοσίευση ή ανάρτηση σε ιστοσελίδες ή κοινοποίηση σε τρίτους, ή μετάδοση ή διανομή με οποιοδήποτε τρόπο από οποιονδήποτε του συνόλου ή μέρους της εξεταστικής διαδικασίας με ηλεκτρονικά μέσα, γεγονός το οποίο αποτελεί σοβαρό πειθαρχικό παράπτωμα.
  • Να έχουν συνδεθεί έγκαιρα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα διεξαγωγής των εξετάσεων και να ανταποκρίνονται άμεσα στις υποδείξεις του διδάσκοντα ή των επιτηρητών. Ο φοιτητής αποκλείεται από την εξέταση σε περίπτωση αποτυχίας εισόδου στην προκαθορισμένη ώρα έναρξης των εξετάσεων. Ο διδάσκων δεν υποχρεούται σε επανάληψη όλου ή μέρους της εξέτασης σε περίπτωση αδυναμίας σύνδεσης ή τεχνικών προβλημάτων σε μεμονωμένες περιπτώσεις φοιτητών.

Κατεβάστε τις οδηγίες σε μορφή PDF

[1] Σε όλο το κείμενο όπου αναφέρεται το αρσενικό (ο Πρόεδρος, ο διδάσκων, ο φοιτητής, κλπ.) θα εννοείται και η αντίστοιχη χρήση του θηλυκού (πχ. η Πρόεδρος, η διδάσκουσα, η φοιτήτρια, κλπ.), καθώς και το αντίστροφο, εκτός και αν υπάρχει σαφής διαφοροποίηση.

20xroniaecon small

 

 

Κράτα το

Κράτα το

Κράτα το