ΠΡΟΦΙΛ

Ο Θωμάς Αλεξόπουλος είναι κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος (PhD) στην Οικονομική Επιστήμη, το οποίο έλαβε με διάκριση και πλήρη υποτροφία, καθόλη τη διάρκεια εκπόνησής του, απο το  ίδρυμα A.G. Leventis Foundation (Zurich, Switzerland), ενώ κατέχει  Μεταπτυχιακά Διπλωμάτα Ειδίκευσης (MSc) στην Ενέργεια απο το Πανεπιστήμιο του Heriot-Watt (Edinburgh, UK), και στην Οικονομική Ανάλυση απο το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Είναι Διπλωματούχος Μηχανικός (M.Eng) του Τμήματος Ηλεκτρολογών Μηχανικών & Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, με ειδίκευση στα Ενεργειακά Συστήματα και στα Συστήματα Διοίκησης και Απόφασης. Από τον Δεκέμβριο του 2017 είναι Επίκουρος Καθηγητής, στα Οικονομικά της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, όπου έχει διδάξει σε προπτυχιακό επίπεδο (Εφαρμοσμένα Μαθηματικά για Οικονομολόγους Ι & ΙΙ, Χρηματοοικονομικά της Ενέργειας, Οικονομική των Φυσικών Πόρων και του Περιβάλλοντος, Διοίκηση Έργων) και σε μεταπτυχιακό επίπεδο (Υποδείγματα λήψης αποφάσεων, Επιχειρηματικών και Μακροοικονομικών, Μέθοδοι Αξιολόγησης Επιχειρηματικών Προγραμμάτων και Σύγχρονα Προϊόντα Διαχείρισης Κινδύνου, Αγορές Ενέργειας και Ενεργειακή Ασφάλεια, Αγορές και Προϊόντα Παραγώγων). Επίσης έχει διδάξει σε μεταπτυχιακό επίπεδο στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ενώ για τα ακαδημαΐκά Έτη 2017-2020 υπήρξε Μέλος ΣΕΠ του ΕΑΠ στα Οικονομικά των Τεχνικών Έργων. Είναι Επιστημονικός Διευθυντής του Εργαστηρίου E-Cube Lab - Energy, Environment and Economics και Τμηματικός Υπεύθυνος για το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Υποτροφιών Erasmus+.

Απο τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Ιούνιο του 2017 εργάσθηκε ως Επισκέπτης Ερευνητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Μπολόνια (Bologna, Italy), με συμβολή στην εκπόνηση έρευνας σε θέματα Ενεργειακών και Περιβαλλοντικών Πολιτικών, Πράσινης Καινοτομίας και Επιχειρηματικών Αποφάσεων, ενώ για τα ακαδημαικά έτη 2016-2020 παρείχε σειρά διαλέξεων, κατοπιν προσκλήσεως, στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια σε Μεταπτυχιακό επίπεδο σε θέματα  Αγορών Ενέργειας. Από το 2018 εκπροσωπεί το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ως  Ιδρυματικός Υπεύθυνος και αποτελεί μέλος του Δικτύου των Ηνωμένων Εθνων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη (United Nations SDSN).

Απο το 2020 είναι Research Fellow στον διεθνή ερευνητικό οργανισμό Research Centre for Economic Analysis (RCEA)

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα Οικονομικά της Ενέργειας, στα Οικονομικά και τις Πολιτικές του Περιβάλλοντος, στις Αγορές Ενέργειας, στην Πράσινη Χρηματοοικονομική, στην Εφαρμοσμένη Οικονομετρία και στην Ποσοτική Ανάλυση. Το ερευνητικό του έργο έχει δημοσιευθεί σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Singe Author & Co-Author), όπως τα Energy Economics, Environmental and Resource Economics, The Energy Journal, Energy Policy, Annals of Operations Research, Energy Systems, Environemntal Economics, Economic Change and Restructuring, International Journal of Energy and Statistics, ενώ έχει συμμετάσχει ως συγγραφέας σε Βιβλία και σε Συλλογικούς Τόμους Διεθνών Εκδοτικών Οίκων αλλά και στην Επιστημονική Επιμέλεια συγγραμμάτων σχετικών με τα Οικονομικά και τις Πολιτικές της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Είναι μέλος των Editorial Board  των περιοδικών Energy Systems & Operations Research Forum, ενώ είναι κριτής αρκετών διεθνών επιστημονικών περιοδικών συναφών με τα οικονομικά της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος.

Η Έρευνα του διακρίθηκε με χρηματοδότηση το 2012 απο το κοινωφελές  Ίδρυμα John S. Latsis υπο το πρόγραμμα "Επιστημονικές Μελέτες". 

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ